De 8 Sabbats

Deze vieringen / festivals gaan helemaal terug tot aan de middeleeuwen.


Vooral Wiccans en Priestess volgen het Keltische wiel van het jaar en vieren het hele jaar door acht belangrijke feestdagen. Deze feestdagen - bekend als Sabbats - volgen een op de natuur gebaseerde kalender en omvatten vier zonnefestivals en vier seizoensfestivals ertussenin. Omdat zonnewendes en equinoxen gebonden zijn aan exacte astronomische momenten, verschuiven de feestdagen enigszins van jaar tot jaar. Ongeveer elke zes weken is er een feest, dus er is altijd iets om naar uit te kijken!  Elke Sabbat-sectie zal u informatie geven over kennis en tradities, rituelen, activiteiten en recepten voor elke Sabbat. We hopen dat je van deze informatie zult genieten en het nuttig vindt als je de seizoenen verkent en viert!

DE KLEINE SABBATEN (ZONNIGE VAKANTIE)
De 4 kleinere sabbatten of kwartvakanties zijn de twee zonnewendes en twee equinoxen. Ze vinden hun oorsprong in Germaanse tradities en omvatten: Yule (winterzonnewende), Ostara (lente-equinox), Litha (zomerzonnewende) en Mabon (herfst-equinox).

DE GROTERE SABBATTEN (KRUISDAGEN)
De grotere sabbats of kruiskwartaaldagen vallen ongeveer halverwege de grotere sabbats en hebben hun oorsprong in Keltische tradities. Ze omvatten: Imbolc, Beltane, Lughnasadh en Samhain.

1. Yule (19-23 december)

In de Wicca-traditie baart de Godin (in haar moederaspect) de God op de langste nacht van het jaar (de winterzonnewende) en rust dan, net als de aarde tijdens de winter. In bredere heidense tradities viert Yule de komst van langere dagen en de terugkeer van de zon. Bomen zijn versierd, Yule-stammen worden verbrand in de open haard om het huis te beschermen en geluk te brengen.


2. Imbolc (1-2 februari)

Imbolc is de feestdag waarop sommige heidenen Brigid bedanken, evenals het toenemende daglicht, wat gepaard gaat met hoop op een overvloedige lente. Het is ook een traditionele feestdag voor herinwijdingen of voor Priestess / Wiccan initiaties.


3. Ostara (19-23 maart)

De lente-equinox (Ostara) is een feestdag van vernieuwing en overvloed. Voor Priestess is dit wanneer de Godin haar Maagd-aspect vertegenwoordigt en wanneer de god een jonge man is geworden. Het is een geweldige tijd om zaden te planten en de vruchtbare lente te vieren.

4. Beltane/meidag (30 april – 1 mei)

Toen ik opgroeide, vond ik Beltane altijd de coolste, maar dat komt omdat ik het alleen maar zag als de vakantie waarin je een vreugdevuur aanstak. May Day wordt ook gevierd door versierd en dansend rond de meiboom (die het mannelijke aspect vertegenwoordigt). En men gelooft dat, net als bij Samhain, de sluier tussen de levende en de geestenwereld dunner is. Voor Priestess is deze Sabbat ook een feestdag van liefde en romantiek en wanneer de God en de Godin samenkomen.

 

5. Litha/Midzomer (19-23 juni)

De zomerzonnewende, of Litha, is wanneer de dagen het langst zijn. De natuur is op haar hoogtepunt en de zon staat op het hoogste punt aan de hemel. Heidenen danken voor dit alles en vragen in deze tijd om een ​​rijke oogst. Voor Priestess is dit ook wanneer de god op zijn volle kracht is.

 

6. Lughnasadh (1-2 augustus)

Lughnasadh markeert het middelpunt tussen zomer en herfst en is het eerste oogstfeest van het jaar. Het is een tijd om granen te oogsten, te bedanken voor de groei die heeft plaatsgevonden en om te genieten van de warmte en het licht dat nog moet komen. Voor Wiccans is Lughnasadh het moment waarop de macht van de god begint af te nemen. En voor sommige heidenen is het de tijd dat de Keltische zonnegod Lugh zijn macht overbrengt op het graan. Wanneer het graan wordt geoogst en tot brood wordt gebakken, is zijn levenscyclus voltooid.

7. Mabon (20-24 september)

Mabon of de herfst-equinox is het tweede oogstfeest. Traditioneel is het wanneer fruit en groenten worden geoogst, wanneer de herfst begint en wanneer Wiccans geloven dat de Godin van moeder naar Crone gaat. Het is een tijd om te bedanken voor alles wat is verstrekt.

8. Samhain (31 oktober – 1 november)

Samhain, of beter bekend als Halloween, is Keltische oudejaarsavond en de laatste oogst. Het is wanneer de sluier tussen de wereld van de levenden en de doden het dunst is en wanneer heidenen geloven dat geesten het gemakkelijkst over de aarde zwerven en wanneer het het gemakkelijkst is om met hen te communiceren. Het is een tijd om al diegenen te eren die eerder zijn gekomen, voor alles wat ons in de loop van het jaar is geschonken, om om leiding te vragen en om intenties vast te stellen wanneer het wiel opnieuw begint. Wiccans geloven dat dit is wanneer de god sterft en wanneer de godin zowel haar hoogste macht als de oude vrouw bereikt en zwanger is van de god die in Yule zal worden geboren. En zo begint de cyclus opnieuw. Het is, omdat de kloof tussen de werelden het dunst is, ook een van de meest krachtige nachten om magie te doen.