Samhain: 31 Oktober – 1 November


Datum: 31 Oktober

Andere Namen: November Eve, Feest van de Doden, Feest van Appels, Hallow's Eve, All Hallow's Eve

Samhain, mogelijk het grootste festival van het heksenjaar, is een tijd om degenen die zijn overleden te herdenken, het einde van de zomer te vieren en zich voor te bereiden op de komende wintermaanden. De zonnegod en de aarde vallen in slaap, terwijl de nachten langer worden en de winter begint. Samhain betekent "Einde van de zomer", en is de derde en laatste oogst. De donkere winterhelft van het jaar begint op deze sabbat. Verschillende andere namen voor deze Grotere Sabbat zijn Third Harvest, Samana, Day of the Dead, Old Hallowmas (Schots/Keltisch), Vigil of Saman, Shadowfest (Strega) en Samhuinn. Ook bekend als All Hallow's Eve (die dag valt eigenlijk op 7 november) en Martinmas (dat wordt gevierd op 11 november), wordt Samhain nu algemeen beschouwd als het nieuwe jaar van de heks.

Het wordt over het algemeen gevierd op 31 oktober, maar sommige tradities geven de voorkeur aan 1 november. Het is een van de twee "spirit-nights" elk jaar, de andere is Beltane. Het is een magisch interval waarin de alledaagse wetten van tijd en ruimte tijdelijk worden opgeschort en de dunne sluier tussen de werelden wordt opgelicht. Communiceren met voorouders en overleden dierbaren is in deze tijd gemakkelijk, want ze reizen door deze wereld op weg naar de Summerlands. Het is een tijd om de duistere mysteries te bestuderen en de duistere moeder en de duistere vader te eren, gesymboliseerd door de oude vrouw en haar bejaarde gemalin. De traditie leert ook dat de hulp van geesten en gidsen uit de andere wereld in die tijd gemakkelijk werd ingeroepen, dus in het toenemende maanlicht van langere nachten, gebruikten velen deze tijd om hun paranormale en waarzeggerij aan te scherpen, vooral met betrekking tot liefde en huwelijk.

Oorspronkelijk bekend als het "Feest van de Doden", werd deze sabbat in Keltische landen gevierd door voedseloffers op altaren en drempels voor de "zwervende doden" achter te laten. Tegenwoordig voeren veel beoefenaars die traditie nog steeds uit. Enkele kaarsen werden aangestoken en in een raam achtergelaten om de geesten van voorouders en dierbaren naar huis te leiden. Er werden extra stoelen aan de tafel en rond de haard gezet voor de onzichtbare gast. Appels werden begraven langs bermen en paden voor geesten die verdwaald waren of geen nakomelingen hadden om voor hen te zorgen. Rapen werden uitgehold en gesneden om eruit te zien als beschermende geesten, want dit was een nacht van magie en chaos. De Wee Folke werd erg actief en haalde streken uit met nietsvermoedende mensen. Reizen in het donker werd afgeraden. Mensen gekleed in het wit (zoals geesten), droegen vermommingen van stro, of kleedden zich als het andere geslacht om de natuurgeesten voor de gek te houden.


De christelijke religie heeft deze dag aangenomen als Allerheiligen, of Allerheiligen, en viert de vooravond als Allerheiligen, of Halloween. Het bijgeloof en de misvatting in verband met deze viering door de vroege kerk, brachten mensen ertoe enkele ongebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om zichzelf te beschermen. Ze namen de traditie over om angstaanjagende kostuums of vermommingen aan te kleden en angstaanjagende Jack-O-Lanterns te laten zien om hen te beschermen tegen geesten die ze als slecht beschouwden. Op de Britse eilanden vermomden de jonge mensen zich met afschuwelijke maskers en liepen ze door het dorp, hun weg verlichttend met lantaarns gemaakt van gebeeldhouwde rapen.

Dit was ook de tijd dat het vee en ander vee werd geslacht om te eten in de daaropvolgende wintermaanden. Alle gewassen die nog in het veld op Samhain stonden, werden als taboe beschouwd en als offer aan de natuurgeesten achtergelaten. Er werden vreugdevuren gebouwd (oorspronkelijk botvuren genoemd, want na het feesten werden de botten in het vuur gegooid als offer voor gezond en overvloedig vee in het nieuwe jaar) en stenen werden gemarkeerd met de namen van mensen. Daarna werden ze in het vuur gegooid om 's ochtends te worden opgehaald. De toestand van de gevonden steen voorspelde het fortuin van die persoon in het komende jaar. Er werden ook haardvuren ontstoken vanuit het dorpsvuur om eenheid te verzekeren, en de as werd uitgestrooid over de geoogste velden om het land te beschermen en tot zegen te zijn.

Symboliek

Derde oogst, de duistere mysteries, wedergeboorte door de dood.

Symbolen

Kalebassen, appels, zwarte katten, Jack-O-Lanterns, Besoms.

Kleuren

Zwart, Oranje, Wit, Zilver, Goud.

Kruiden

Piment, calendula, kattenkruid, chrysant, dodelijke nachtschade, hazelnoot, mandrake, munt, bijvoet, nootmuskaat, eikenbladeren, salie, stro, distel, alsem.

Traditionele Voedingsmiddelen

Bier, appels, rundvlees, brood, cake voor de doden, cider, cranberrymuffins, kalebassen, granen, glühwein, noten, varkensvlees, gevogelte, pompoentaart, rapen.

Wierook

Munt, Nootmuskaat, Salie. Mirre of Patchouli.

Stenen

Aquamarijn, Jet, Obsidiaan. Rookkwarts, Git, Amber, Pyriet, Granaat, Graniet, Helder Kwarts, Marmer, Zandsteen, Goud, Diamant, Ijzer, Staal, Robijn, Hematiet.

 

Altaar

Altaarkaarsen moeten oranje zijn (vertegenwoordigt magie van vuur en de rest van vuur in herfstbladeren), zwart (verzamelt en absorbeert licht en houdt je warm), wit (stuurt energie uit), zilver en goud (vertegenwoordigt maan en zon). Versier met herfstbloemen, kleine pompoenen, mais en kalebassen. 

 

Magie

In Samhain spreken Priestess spreuken uit om alles wat negatief is uit het verleden - kwaad, kwaad, corruptie, hebzucht - uit de toekomst te houden. Spreek spreuken uit om psychisch contact te maken met onze overleden voorouders en oude kennis op te halen, en zo het grote web te behouden dat zich uitstrekt over vele generaties van menselijke families.