Regel 1 - Geen Plastic

Hoewel het moeilijk is om precies vast te stellen hoeveel plastic er in de oceaan zit als gevolg van microdeeltjes en de hoeveelheid die naar de bodem is gezonken, schatten de meeste wetenschappers dat elk jaar acht miljoen ton plastic in onze oceanen terechtkomt - wat bijdraagt ​​aan de naar schatting 150 miljoen ton circuleert momenteel in onze oceanen.


ONWETENDHEID IS GEEN EXCUUS
Plastic heeft giftige verontreinigende stoffen die het milieu schaden en land-, water- en luchtvervuiling veroorzaken. Het kan honderden of zelfs duizenden jaren duren voordat plastic is afgebroken, dus de schade aan het milieu is langdurig. Plastic veroorzaakt niet alleen schade aan de oceaan, het kan ook grondwaterbronnen beschadigen. Veel regio's kampen al met problemen, maar overal zijn waterbronnen in gevaar door plasticvervuiling.

WE VERVUILDE DE AARDE, VERGIFTINGDE DIEREN EN ONZE EIGEN VOEDINGSBRONNEN MAAR NU NIET MEER (WOORDEN HEBBEN KRACHTEN)
Plastic gifstoffen op stortplaatsen en uit zwerfvuil kunnen in het grondwater sijpelen, dat mensen dagelijks drinken. Op het land kan de wind plastic afval of zwerfvuil door de hele omgeving vervoeren. Het kan vast komen te zitten in bomen, hekken, verkeerslichten of andere constructies. Wanneer dieren in contact komen met dit plastic afval, lopen ze het risico de gifstoffen op te eten of verstrikt te raken in het plastic en te stikken. Als een dier een stuk plastic consumeert, kan het plastic zijn maag verstoppen en het vergiftigen. Van bijna 200 verschillende diersoorten is bekend dat ze plastic afval binnenkrijgen.

Zeg Nee tegen Plastic Flesjes
Zeg Nee tegen Plastic Rietjes
Zeg Nee tegen Plastic Bekertjes
Zeg Nee tegen Plastic Tasjes


1. Stop met het gebruiken van plastic

2. Gebruik zo min mogelijk de auto.  Ga lopend, fietsend, skeelerend

3. Eet vegetarisch / Geen vlees

4. Eet lokale groenten, fruit, eieren

5. Maak een eigen compost

6. Recycle & breng het weg

7. Her-gebruik / 'DIY' Transformatie

8. Help de buurt schoon te houden

9. Kijk naar jou milieu voetafdruk en maak aanpassingen waar je kan

10. Wees er voor moeder Aarde


WE VERGIFTIGEN DE AARDE, DE NATUUR, DE DIEREN EN ONSZELF. VOOR WAT?

Op petroleum gebaseerd plastic is niet biologisch afbreekbaar en gaat meestal naar een stortplaats waar het wordt begraven of het komt in het water terecht en vindt zijn weg naar de oceaan. Plastic zal niet biologisch worden afgebroken, het zal na vele jaren in kleine deeltjes uiteenvallen. Tijdens het afbraakproces komen giftige chemicaliën vrij die in onze voedsel- en watervoorziening terechtkomen.