11 Essentiële Vitamines en Mineralen


We weten allemaal dat vitamines en mineralen essentiële voedingsstoffen zijn die het lichaam nodig heeft, maar wat doet elke vitamine? 

1. VITAMINE A
GOED VOOR: Gezonde ogen en algemene groei en ontwikkeling, inclusief gezonde tanden en huid. NATUURLIJKE BRON: Wortelen en ander oranje voedsel, inclusief zoete aardappel en meloenmeloenen - die allemaal hun tint krijgen van het caroteenpigment.

2. VITAMINEN B
GOED VOOR: Energieproductie, immuunfunctie en ijzeropname. NATUURLIJKE BRON: Deze cruciale groep voedingsstoffen is te vinden in onbewerkt voedsel, met name volkorengranen, aardappelen, bananen, linzen, chilipepers, bonen, gist en melasse.

3. VITAMINE C
GOED VOOR: Versterking van de bloedvaten en geef de huid zijn elasticiteit, anti-oxidantfunctie en ijzerabsorptie. NATUURLIJKE BRON: Iedereen kent deze - sinaasappels! Maar ze zijn niet de enige bron - ander fruit en groenten boordevol vitamine C zijn onder meer guave, rode en groene paprika's, kiwi, grapefruits, aardbeien, spruitjes en meloen.


4. VITAMINE D
GOED VOOR: Sterke gezonde botten. NATUURLIJKE BRON: Afgezien van een paar minuten in de zon, wat de aanmaak van vitamine D stimuleert, kun je deze nutritionele most ook halen uit eieren, vis en paddenstoelen.


5. VITAMINE E
GOED VOOR: Bloedcirculatie en bescherming tegen vrije radicalen. NATUURLIJKE BRON: Ons favoriete vitamine E-rijke voedsel is de machtige amandel. Je kunt ook andere noten, zonnebloempitten en tomaten opvullen om van de voordelen te profiteren.

6. VITAMINE K
GOED VOOR: Bloedstolling - dat wil zeggen, het proces waardoor uw bloed stolt. NATUURLIJKE BRON: Bladgroenten zijn de beste natuurlijke bronnen van vitamine K - dus zorg ervoor dat je veel boerenkool, spinazie, spruitjes en broccoli eet.

 

7. FOLIUMZUUR
GOED VOOR: Celvernieuwing en het voorkomen van geboorteafwijkingen tijdens de zwangerschap. NATUURLIJKE BRON: Er zijn tal van heerlijke natuurlijke bronnen van foliumzuur, waaronder donkere bladgroenten, asperges, broccoli, citrusvruchten, bonen, erwten, linzen, zaden, noten, bloemkool, bieten en maïs.

8. CALCIUM
GOED VOOR: gezonde tanden en botten. NATUURLIJKE BRON: De bekendste bron is zuivelproducten maar is ook te vinden in Chinese kool, boerenkool, broccoli, witte bonen, amandelen, tahin, gedroogde vijgen en verrijkte producten zoals plantaardige melk.

 

9. IJZER
GOED VOOR: Natuurlijk spieren opbouwen en gezond bloed behouden. NATUURLIJKE BRON: Het zal je misschien verbazen te weten dat mosselen de eerste plaats innemen voor het ijzergehalte. Voor de vegetariërs onder ons zijn sojabonen, granen, pompoenpitten, bonen, linzen en spinazie geweldige bronnen van ijzer.


10. ZINK
GOED VOOR: Immuniteit, groei en vruchtbaarheid. 
NATUURLIJKE BRON: Zeevruchten zoals oesters zijn ook rijk aan zink, samen met spinazie, cashewnoten, bonen en pure chocolade.

 

11. CHROMIUM
GOED VOOR: Glucosefunctie - ervoor zorgen dat elke cel in uw lichaam energie krijgt wanneer dat nodig is. NATUURLIJKE BRON: Zolang uw dieet porties van volle granen, verse groenten en kruiden bevat, zou u voldoende chroom binnen moeten krijgen.