⌾ Tips om in het Nu te leven


Geef uw directe omgeving uw zachte aandacht. Accepteer alles wat opkomt zonder spanning, oordeel of wrijving. Laat maar zo. Het betekent niet dat je dingen passief aan je voorbij laat gaan, maar integendeel, het betekent actief jezelf zijn in het huidige moment. Praat tegen jezelf in de tegenwoordige tijd "Ik ben nu een artikel aan het lezen". Dit geeft je onderbewustzijn de opdracht om zijn aandacht op het heden te richten en niet meer op andere plaatsen rond te dwalen. Dit voorkomt ook uitstelgedrag. Denk niet dat het leven op een andere dag zal gebeuren of dat uw doel nog moet komen of om de hoek. Dit leidt je af om nu actie te ondernemen. Probeer je geest niet tot rust te brengen. Als we proberen de geest tot rust te brengen, verstoren we hem des te meer. Wees in plaats daarvan gewoon getuige van uw gedachten alsof ze puur geluid zijn. Probeer niet uw gedachten te beoordelen; er zijn geen goede of slechte gedachten. Wees er gewoon getuige van alsof het lawaai is. (Niet de neiging hebben om te proberen onze geest tot rust te brengen, is een van de moeilijkste dingen om te doen in het moment)

 

JE BENT NIET JE GEDCHTEN
Identificeer u niet met uw gedachten - u bent niet uw gedachten. Te vaak identificeren we ons met onze gedachten; we geloven eigenlijk dat we de dialoog in onze geest zijn. We zijn echter veel meer dan alleen onze gedachten. Wij zijn de kracht die door onze geest, ziel en lichaam beweegt. Als we dit weten, kunnen we onze angst voor rust en stilte overwinnen; we kunnen vrede hebben wetende dat wanneer onze geest rustig is, we het contact met onszelf niet verliezen. Oefen mindfulness. Dit is niet zozeer een extratje, maar een vereiste om in het heden te leven. Mindfulness beoefenen betekent dat we ons bewustzijn oefenen in al onze acties. Of we nu de afwas doen of onze schoenen strikken, onze geest is gefocust op alles wat we doen. We denken niet aan de rekeningen die we moeten betalen, of het telefoontje dat we moeten plegen als we op kantoor aankomen. We leven gewoon in het moment.


LEEF BEWUST
Doe minder. Als je minder doet, kun je die dingen langzamer, vollediger en met meer concentratie doen. Als je je dag met taken vult, haast je je van het ene naar het andere zonder na te denken over wat je doet. Maar je hebt het druk en je kunt onmogelijk minder doen, toch? Jij kan. Ik heb het gedaan, en ook veel drukbezette mensen. Het is een kwestie van uitzoeken wat belangrijk is, en loslaten wat niet. Zet ruimte tussen dingen. Gerelateerd aan de regel "Minder doen", maar het is een manier om uw planning zo te beheren dat u altijd tijd heeft om elke taak uit te voeren. Plan dingen niet dicht bij elkaar - laat in plaats daarvan ruimte over tussen de dingen in uw planning. Dat geeft u een meer ontspannen schema en laat ruimte over voor het geval een taak langer duurt dan gepland. Wees aanwezig als je met iemand praat. Hoevelen van ons hebben tijd met iemand doorgebracht, maar hebben nagedacht over wat we in de toekomst moeten doen? Of nadenken over wat we hierna willen zeggen, in plaats van echt naar die persoon te luisteren? Concentreer u in plaats daarvan op aanwezig zijn, echt luisteren, echt genieten van uw tijd met die persoon.


BE PRESENT

Kijk echt naar een bloem. Je weet dat het mooi is, maar wat is mooi? Hoe ruikt de bloem behalve zichzelf? Hoeveel bloemblaadjes heeft het? Draaien de bladeren als een trap op de stengel of vertakken ze af en toe aan tegenoverliggende kanten? Zijn er insecten in leven op deze bloem? Denk je dat ze zich überhaupt bewust zijn van je bestaan? Let op de wereld - Luister ernaar. De vogels, de geluiden van een passerende auto, de gesprekken van verre vreemden, de kraken en kraken van het gebouw terwijl het opwarmt en afkoelt, de vliegtuigen boven ons, de voetstappen van voorbijgangers. Luister op het moment naar wat er overal om je heen is. Beseffend dat of deze dingen nu groot of klein zijn, je deel uitmaakt van dat ene moment waarop al deze dingen samenkomen. Als je je realiseert dat je deel uitmaakt van elk moment dat je doormaakt, ben je er bijna. Als je het niet meer beseft en er gewoon naar leeft, ben je er helemaal.


ONE THING AT A TIME
Doe één ding tegelijk. Enkele taak, niet meerdere taken. Als je aan het tuinieren bent, ga dan gewoon tuinieren. Als je aan het eten bent, eet dan gewoon. Als u aan het baden bent, baadt u gewoon. Probeer niet om een ​​paar taken uit te voeren tijdens het eten, baden of autorijden. Zen spreekwoord: "Als je loopt, loop. Als je eet, eet." Doe het langzaam en met opzet. U kunt één taak tegelijk uitvoeren, maar u kunt die taak ook overhaasten. Neem in plaats daarvan de tijd en beweeg langzaam. Maak uw acties opzettelijk, niet overhaast en willekeurig. Het vergt oefening, maar het helpt je om je op de taak te concentreren.

LET THE WORLD BE
Let op de wereld - observeer haar. Let op de momenten die je omringen, wat je ook doet. Misschien ga je op weg naar je werk of school over een mooie brug, of krijg je zicht op de zonsopgang achter de stadsgebouwen. Als je over straat loopt, kijk dan naar de manier waarop het licht weerkaatst wordt door de gebouwen, de boomgrens en de vogels die erin slagen te nestelen in de takken. De simpele handeling van het kantelen van je kin kan je een heel nieuw perspectief geven op de plek waar je woont.

BE FOCUSED
Concentreer u op wat u doet. Zelfs als je gewoon aan het wandelen bent, het aanrecht schoonveegt of de kat borstelt, hoe voelt het dan? Er is waarschijnlijk een soort hoofdpraat (commentaar) door je hoofd en het heeft waarschijnlijk te maken met iets anders dan wat je doet. Laat die gedachten los en concentreer je op wat is (niet op wat was of zou kunnen zijn). In het boeddhisme wordt dit ‘mindfulness’ genoemd.

VISUALISATION IS CREATION
Visualiseer alle goede dingen die u vandaag zullen overkomen. Gaat u een presentatie geven? Stel je voor hoeveel lol je zult krijgen om je grappen en de ovatie die je aan het eind zult krijgen. Gaat u een drukke dag schoonmaken? Stel je voor hoe goed het zal zijn om met een kopje thee te gaan zitten en je leefruimte te bewonderen als alles klaar is. Pleeg willekeurige, spontane daden van vriendelijkheid. Kies minstens één dag per week om uw mobiele telefoon, uw computer, uw radio, uw tv en alle andere gadgets die u gebruikt om uzelf af te leiden, uit te schakelen. Breng die dag door met fietsen naar een café, tuinier, laat een vriend op de thee komen, teken iets dat je uit het raam ziet of verken een nieuw deel van je dorp of stad. 


BE GRATEFULL

Wees dankbaar voor wat is. Wanneer je merkt dat je iets wenst dat je niet hebt, of zou willen dat je leven anders zou zijn, begin dan je zoektocht naar je wens door dankbaar te zijn voor wat er al in je leven is. Dit brengt je terug naar het huidige moment. Maak een lijst van waar je op dit moment dankbaar voor bent, ook al kun je alleen maar bedenken dat je leeft en kunt ademen. Als je altijd verder kijkt dan wat er in het huidige moment is, naar wat eens was of zou kunnen zijn, dan mis je de geschenken die recht voor je neus liggen. Als je dankbaar bent voor wat is, zul je blij zijn om in het moment te zijn - in plaats van te dromen over gelukkig zijn in een andere toekomstige tijd of plaats. Als je in het verleden leeft, kun je er niets aan doen, het is weg. Als je je zorgen maakt over de toekomst, woon je ergens dat niet bestaat. Het is nog niet gebeurd. Als je je leven wilt veranderen, kun je dat alleen in het heden doen. Maar eerst moet je het leven accepteren zoals het is.


SMILE

Glimlach als je wakker wordt. Je kunt de toon van waardering en bewustzijn voor de komende 24 uur zetten door simpelweg wakker te worden en te glimlachen. Er is wetenschappelijk bewijs dat de uitdrukkingen die u met uw gezicht maakt, daadwerkelijk van invloed kunnen zijn op hoe u zich voelt.

KEEP ON PRACTICING
Met mediteren is het niet het doel om niks te denken, maar om zoveel mogelijk bewust te zijn van je gedachten. En zo ook in het dagelijkse leven, het is onmogelijk om altijd aanwezig te zijn. Maar het is mogelijk om meer aanwezig te zijn door bewuster te leven.

"Als je je zorgen maakt over wat er zou kunnen zijn, en je afvraagt ​​wat er zou kunnen zijn geweest, dan negeer je wat het is."