Badkamer Tips


In normale badkamers vind je allerlei soorten plastic: verpakkingen, hygiëneproducten of microplastics in cosmetica. Er zijn echter enkele eenvoudige stappen om synthetische materialen in uw badkamer te vermijden en zo bij te dragen aan de bescherming van het milieu. Elk stukje plastic dat we vermijden, zal de oceanen niet verspillen. Hier vind je enkele praktische tips om minder plastic te gebruiken.


▸ KOOP LOSSE PRODUCTEN
Stukken zeep zijn er in talloze variaties - en ze helpen plastic afval te voorkomen
Sommige producten bevatten misschien geen synthetische materialen, maar zijn toch vaak verpakt in plastic. Er zijn echter alternatieven: verschillende producten zijn verkrijgbaar in zogenaamde "onverpakte winkels", die in veel grotere steden aanwezig zijn. Daar kun je vloeistoffen bottelen en losse producten in meegebrachte potjes schenken. Bovendien vind je hier min of meer alles wat je nodig hebt voor je badkamer: toiletpapier, zeep, schoonmaakmiddelen en wasmiddelen bijvoorbeeld. Zelfs scheerschuim en shampoo kunnen als stuk zeep worden gekocht en vermijd dus veel plastic flessen. Onze tip: vang je zeepresten op in een zeepzakje en gebruik het als bodyscrub tijdens het douchen.

 

▸ GROENE VERVANGER VOOR KUNSTSTOF
Waar je ook gaat, je vindt plastic. Daarom is het soms een uitdaging om iets anders dan kunststofverpakkingen te vinden. Als je beter kijkt, kun je glazen potten vinden en ze kopen als een milieuvriendelijk alternatief. In vergelijking met synthetische materialen heeft glas bij de productie geen verrukkelijke grondstoffen of weekmakers nodig. Cosmetica wordt vaak verkocht in glazen flessen of glazen potten, die in een breed assortiment in biologische supermarkten verkrijgbaar zijn. Waarom probeer je geen lichaamsoliën uit in plaats van bodylotion, want die worden meestal in glazen flessen bewaard?

 

▸ DUURZAAM EN CHIQUE: GLAZEN FLESSEN IN PLAATS VAN PLASTIC VERPAKKINGEN
Helaas zitten synthetische materialen ook goed verstopt in de verpakking van producten. Dit wordt microplastics genoemd. Body scrub bevat microplastics in de vorm van kleine kralen, maar er zijn ook vloeibare en geleiachtige vormen van gebruikt als vulstof of filmopbouwende substantie. De vloeibare vormen zijn te klein om door rioolwaterzuiveringsinstallaties te worden gefilterd en zo de oceanen te bereiken. Microplastics zijn te vinden in lotions, haarlak en tandpasta, maar zitten ook in schoonmaakmiddelen. Omdat er veel soorten microplastics zijn, is het moeilijk te herkennen welke producten microplastics bevatten. Ondertussen zijn er handige apps die helpen om die producten te detecteren.


▸ CHECK THE LABEL
Het gebruik van microplastics is verboden voor natuurlijke cosmetica en natuurlijke reinigingsmiddelen. U moet echter controleren of die producten gecertificeerd zijn en het juiste label tonen. Bij het wassen van synthetische vezels worden microplastics ook als kleine vezels uitgewassen. Daarom moeten uw handdoeken, badmatten en poetslappen gemaakt zijn van natuurlijke vezels die biologisch afbreekbaar zijn. Specifiek badmatten zijn meestal gemaakt van synthetische microvezels. Veel drogisterijen bieden op planten gebaseerde en biologisch afbreekbare vodden en sponzen aan. "Natuurlijke vezels in plaats van synthetische stoffen: anders komt microplastic via de wasmachine in de oceanen"

▸ HERGEBRUIK IS ALTIJD BETER
Milieuvriendelijk en steeds populairder: de herbruikbare menstruatiecup. Om op de lange termijn plasticconsumptie te voorkomen, is het altijd het beste om producten te gebruiken die herbruikbaar zijn. Alles wat herbruikbaar is, vermijdt plastic afval. Scheerapparaten zijn een bekend voorbeeld van herbruikbare items in de badkamer. Toch kan zelfs het verspillen van de mesjes plasticvrij gebeuren: er zijn volledig metalen veiligheidsscheermessen en alleen de metalen mesjes hoeven te worden vervangen. Er zijn nog andere ideeën voor herbruikbare items, waar je misschien nog niet aan hebt gedacht: wasbare wattenschijfjes, wasbare inlegkruisjes en de menstruatiecup. Houd gewoon je ogen open voor plasticvrije alternatieven, en het zal je misschien verbazen in hoeverre je afval kunt vermijden.