Schaduwwerk


WAT IS DE SCHADUW
Voor veel mensen roept de term ‘schaduw’ allerlei negatieve en duistere associaties op. Daarom is het gemakkelijk aan te nemen dat schaduwwerk een duistere spirituele oefening is waarbij de negatieve en sinistere aspecten van onze persoonlijkheid betrokken zijn. De schaduw is donker omdat we zijn gemaakt van zowel lichte als donkere aspecten. Maar het maakt deel uit van wie we zijn en we kunnen niet bang zijn voor onszelf. De schaduw werd voor het eerst in de westerse wereld gebracht door psycholoog Carl Jung. Hij beschreef het als de onbewuste en verstoten delen van onze persoonlijkheid die het ego niet ziet, erkent en accepteert. Het is elk aspect van onszelf dat niet wordt blootgesteld aan het licht van ons bewustzijn. Als kinderen worden we heel en compleet geboren, maar die heelheid is van korte duur. De schaduw is geboren in onze kindertijd als een bijproduct van bepaalde interacties die we hadden met de mensen die het dichtst bij ons stonden. Onze verzorgers laten ons geloven dat bepaalde aspecten van onszelf goed zijn en andere niet. De aspecten die als slecht worden gezien, worden afgewezen en vormen bijgevolg de schaduw.

HOE JE SCHADUW JOU BEINVLOED
Als we afhankelijk zijn van onze zorgverleners om te overleven, onderdrukken we de aspecten die worden afgekeurd en overdrijven we de aspecten die worden goedgekeurd. Stel je bijvoorbeeld een 5-jarige jongen voor die heel veel voeling heeft met zijn gevoelens. Hij is gevoelig en emotioneel. Er gebeurt iets, en hij wordt boos en huilt. Als antwoord zegt zijn vader: "Stop met huilen als een kleine jongen, wees een man!" Zijn vader gelooft dat huilen slecht is, dus onderdrukt hij de emoties van zijn zoon. Als gevolg hiervan duwt de laatste deze zachte en gevoelige kant van zichzelf in de schaduw en begint hij 'stoer te doen'. Als volwassene heeft hij moeite met het voelen van dingen en zal hij zijn emoties niet tonen, zelfs niet als dat nodig is. Daarom worstelt hij in zijn relaties en laat hij zichzelf nooit volledig zien.

DE ROL VAN HET ONDERBEWUSTZIJN
We kunnen het onderbewustzijn de schaduw noemen omdat we het niet duidelijk kunnen zien en ons er dus niet van bewust zijn. De bewuste geest is verwant aan het licht omdat we het duidelijk kunnen zien en ons ervan bewust zijn. Wat ons onderbewustzijn binnendringt, is alles wat we over onszelf afwijzen - de onaanvaardbare en ongewenste stukjes. Op het moment dat je iets over jezelf zegt dat 'slecht' is, heb je een reden om het te onderdrukken, te negeren en te ontkennen. Ook al is de schaduw onzichtbaar, hij beïnvloedt alles wat we doen. Als we een aspect van onszelf ontkennen, verdwijnt het niet. Het vervaagt gewoon uit ons bewuste bewustzijn. De schaduw - met een eigen leven - kan onze acties en levenservaringen sterk beïnvloeden als we er geen aandacht aan besteden. De schaduw is de reden waarom we bepaalde dingen in het leven doen zonder te begrijpen waarom we het doen. We worden volwassen en vinden dat we het leven beter moeten aankunnen, maar we blijven vervallen in dezelfde ongezonde patronen. Dat komt omdat de schaduw buiten ons bewuste bewustzijn opereert, in de vorm van onbewuste en beperkende overtuigingen.


DE SCHADUW IS NIET ALLEEN NEGATIEF EN DUISTER...
De schaduw bevat zoveel potentieel, gaven en talenten die nog niet zijn opgegraven. Grote dingen kunnen ook in de schaduw terechtkomen. Laten we zeggen dat een meisje wordt geboren met een sterk gevoel van eigenwaarde. Ze weet wie ze is; ze weet wat ze wel en niet leuk vindt; ze vraagt ​​wat ze wil en ze is zeker niet bang om haar mening te geven! Ze is een sterk klein meisje, maar ze is opgegroeid in een gezin dat haar constant vertelt om alles te verzachten omdat het 'te veel' is. De delen van haar die sterk en zelfverzekerd zijn, worden afgewezen, dus verwerpt ze die aspecten van zichzelf.
Ze groeit op om stil, lief en gehoorzaam te zijn. Maar ze begrijpt niet waarom haar leven zo pijnlijk is. De waarheid is dat ze enkele belangrijke aspecten van zichzelf onderdrukte en zich daarom verdeeld voelt. Ze heeft een schaduwkant waarvan ze niet goed weet hoe ze naar het licht moet brengen. De reden dat positieve aspecten in de schaduw zijn vervat, is dat we bang zijn voor wat mensen zullen denken of reageren als we er gebruik van maken.

A DIFFERENT PERSON
De schaduw is een innerlijke fragmentatie die in jou plaatsvindt. Het is bijna alsof twee verschillende mensen je leven leiden. Heb je ooit de zachtaardigste, liefste en aardigste persoon ontmoet, en in een oogwenk gebeurt er iets en verandert deze persoon in iemand anders? Ze worden gemeen en eng; ze werpen de grootste driftbui of paniek uit. Hoe veranderde deze lieve persoon in een gekke psychopaat? Dat komt omdat ze twee delen van zichzelf hebben die hun leven besturen en het schaduwgedeelte het overnam toen ze werden getriggerd. We onderschatten de schaduw vaak, omdat we denken dat hij geen macht over ons heeft. Maar dat klopt niet. De schaduw is erg krachtig! Het kan uw leven op zijn kop zetten en uw meest gekoesterde relaties vernietigen.


HOE KAN JE DE SCHADUW HERKENNEN

Afscheiding en verdeeldheid zijn niet de natuurlijke toestanden van wat dan ook. Integratie en heelheid zijn natuurlijk voor mensen en daarom zal het onderbewustzijn voortdurend proberen uw aandacht te trekken om te integreren wat er is. Het is moeilijk om je schaduw te herkennen, vooral als je een beetje van jezelf in het onbewuste hebt onderdrukt.


1. PROJECTIE
Veel mensen projecteren hun problemen op anderen. Als ze iets op zichzelf niet leuk vinden, wijzen ze erop bij anderen. We projecteren vaak onze schaduwen - onze onderdrukte woede, schuld, schaamte en andere dingen die we niet leuk vinden aan onszelf - op anderen. We halen uit naar mensen vanwege het gedrag dat we bij onszelf niet prettig vinden. Let op hoe je jezelf projecteert naar de buitenwereld. Omdat het universum werkt om ons weer heel te maken, worden mensen, plaatsen en dingen een spiegel en weerspiegelen ze wie we werkelijk zijn.


2. TRIGGERS
Een trigger is een herinnering aan trauma uit het verleden. De oppervlakkige gebeurtenissen die conflicten in ons leven veroorzaken, zijn niet alleen triggers - het zijn boodschappers die ons in staat stellen ons bewust te worden van iets dat diep in ons verborgen ligt. Besteed aandacht aan je triggers, want ze kunnen je gemakkelijk je wonden en je schaduwzelf laten zien. Probeer je emotionele triggers op te vangen voordat je handelt, niet erna.


3. PATRONEN
Herhalende patronen in ons leven wijzen ons op aspecten van onze schaduw. Patronen zijn uitdrukkingen van de schaduw omdat de schaduw zichzelf weerspiegelt in jouw werkelijkheid om gezien en geïntegreerd te worden. De schaduw wil dat je je ervan bewust wordt. Het wil gezien en geaccepteerd worden. Binnen deze patronen zul je aspecten van je schaduwzelf vinden die in verschillende situaties zullen verschijnen totdat je er klaar voor bent om ernaar te kijken en de cyclus te doorbreken.