Mineralen


Een Mineraal is een natuurlijk gevormde stof die uit één soort moleculen bestaat. Dat kan een chemisch element zijn, of een verbinding van elementen.  Een Edelsteen is samengesteld uit één of meerdere Mineralen.

De Kleur van de Edelsteen wordt bepaald door de aanwezige Mineralen

⋰ Azuriet-Malachiet (Mercy)

⋆ Aluminium: blauwachtige tinten

⋆ Chroom: ijzerkleurig

⋆ Kalk: (ondoorzichtig) wit

⋆ Kiezelzuur: helder doorschijnend of dicht wit

⋆ Kobalt: blauw en roze

⋆ Koper: koperkleur, blauwgroen en groen

⋆ Magnesium: Kleur van ivoor, dicht (ondoorzichtig)

⋆ Mangaan: roze tot paars tinten, soms zwartachtig

⋆ Nikkel: ijzerkleurig

⋆ Zink: grijs

⋆ IJzer: kleur rood of ijzerachtige kleur

 
HOE WORDEN HET EDELSTENEN?
De meeste edelstenen worden gevormd in de korst of de bovenste laag van de aardmantel in het gesmolten magma dat in de diepten van de wereld borrelt, maar alleen peridoot en diamanten worden diep in de mantel gevormd. Alle edelstenen worden echter in de korst gedolven, waar ze kunnen afkoelen en stollen in de korst, die bestaat uit stollingsgesteente, metamorfose en sedimentair gesteente. Net als de mineralen die edelstenen vormen, worden sommige geassocieerd met één soort van steen in het bijzonder, terwijl anderen verschillende soorten steen hebben die in de aanleg van die steen gaan. 
Stollings edelstenen worden gevormd wanneer magma stolt in de korst en kristalliseert om mineralen te vormen. Een drukverhoging start een reeks chemische uitwisselingen die uiteindelijk het mineraal doen samendrukken tot een edelsteen.

⋰ Citrien (Mercy) 


OF KRISTALLEN?
Kristallen zijn vast materiaal waarin de atomen zijn gerangschikt in regelmatige geometrische patronen. De kristalvorm is de externe uitdrukking van de regelmatige interne atomaire structuur van het mineraal. Temperatuur, druk, chemische omstandigheden en de hoeveelheid beschikbare ruimte zijn enkele van de dingen die hun groei beïnvloeden. Velen kristalliseren uit waterige oplossingen, sommige uit gesmolten gesteente zoals tijdens vulkaanuitbarstingen wanneer lava snel afkoelt. Elk mineraal zal altijd in een reeks kristalvormen worden gevormd. Hoewel er letterlijk duizenden mineralen zijn, kan hun kristalvorm worden gegroepeerd op basis van hun symmetrie in zeven systemen van driedimensionale patronen.


OF GEODES
Geodes zijn het bewijs van de natuur dat je een boek niet kunt beoordelen aan de hand van de omslag. Aan de buitenkant lijken ze vrij onopmerkelijk te zijn, meestal limetone rotsen. Wanneer ze worden opengesneden, onthullen geodes echter een verbluffend mooi, sprankelend interieur van concentrische strepen of kristalvorming.


STRUCTURE
Mensen waarderen en zoeken naar mineralen om verschillende redenen. De meeste zijn nuttig omdat ze de grondstoffen zijn van de metalen die we in goederen produceren. Het lood in een potlood is het minerale grafiet vermengd met klei. Edelmetalen worden gebruikt in de handel en andere mineralen worden gewaardeerd als edelstenen.