♡ Gebruik jij al onze Dennennaalden Thee ? 🫖 nu met 11% korting ! Code: IKBENEENSTARSEED

 De Elementen & Magie


De Ouden verdeelden de wereld in vier basisprincipes of *elementen* aarde, water, vuur en lucht. Dat gezichtspunt is grotendeels veranderd met de vooruitgang van de wetenschap, maar de vier elementen worden nog steeds geaccepteerd in magie, omdat ze nauwer verbonden zijn met emoties, de menselijke psyche en met de natuur dan moderne verklaringen van de wereld. Deze *magische elementen* zijn ook van enig belang in astrologie. Veel occultisten beschouwen de magische elementen als krachten, of als *kwaliteiten* van energie; vooral in de astrale wereld. Elk element heeft een symbool en kleur. (Veel voorkomende symbolen zijn -- vuur: een driehoek die naar boven wijst; lucht: een driehoek die naar boven wijst en met een horizontale lijn door het midden; water: een driehoek die naar beneden wijst; aarde: een driehoek die naar beneden wijst en met een horizontale lijn door de midden ervan.) Het Oost-Tattvische systeem gebruikt verschillende symbolen en kleuren. De elementen worden vaak gebruikt in magische rituelen.

*HET VIJFDE ELEMENT IS GEEST / ETHER / SOUL / SOURCE

 

Magie ziet relaties tussen dingen. Deze relaties worden 'correspondenties' genoemd. Hoewel magische overeenkomsten niet letterlijk aan elkaar gelijk zijn, kun je ze wel zo zien (zoals goud is gelijk aan zon). Tabellen van deze relaties, 'Correspondentietabellen' genaamd, zijn beschikbaar (een belangrijke is Crowley's '777'). Zo kan het ene ding of symbool worden gebruikt om een ​​ander te suggereren. Dit is belangrijk in magie, want de magiër mag zich omringen met zo veel passende overeenkomsten als hij kan om de zintuigen levendig te beïnvloeden; waardoor zijn magische contact met de innerlijke gebieden helderder wordt.

 

De magische elementen komen overeen met de vier kleuren van tarotkaarten, de vier richtingen (richtingen van het universum zoals gebruikt in magische rituelen), de aartsengelen en de dierenriem.

 

AARDE
Tarot: Pentacles
Richting: Noord
Kleur: Bruin en Groen
Aartsengel: Uriël
Sterrenbeelden: Stier, Maagd, Steenbok

 

LUCHT
Tarot: Wands
Richting: Oost
Kleur: Geel
Aartsengel: Raphael
Sterrenbeelden: Waterman, Tweelingen, Weegschaal


VUUR
Tarot: Swords
Richting: Zuid
Kleur: Rood en Oranje
Aartsengel: Michael
Sterrenbeelden: Ram, Leeuw, Boogschutter

WATER
Tarot: Cups
Richting: West
Kleur:  Blauw
Aartsengel: Gabriël
Sterrenbeelden: Kreeft, Schorpioen, Vissen

De Elementen op je Altaar

Rituele altaren bevatten objecten die met een specifieke bedoeling zijn geplaatst en die een opzettelijke symboliek hebben. Een zorgvuldig gecreëerd altaar versterkt de betekenis van het ritueel voor het individu (of de groep). Het verhoogt de heiligheid en kracht van het ritueel, terwijl de transformatieve effecten toenemen. Vaak hebben we overal in huis schatten; zoals favoriete rotsen en stenen, zeeschelpen, veren en kaarsen. Het kan veel krachtiger en gerichter zijn om deze energieën samen te brengen in één setting. Vaak, wanneer ze door het huis verspreid zijn, voelen we onze eigen energie ook als verspreid in ons leven. De meest elementaire symboliek voor een altaar zijn de vier elementen gecombineerd met Geest. De elementen zijn; vuur, water, lucht en aarde. Geest, het vijfde element, is de levenskracht die alles wat leeft bezielt.

 

Het symbool voor het element vuur wordt meestal voorgesteld door een kaars. Kaarsen zijn er in vele kleuren, elk met een specifiek kenmerk. Maar in het begin is het misschien het beste om witte of natuurlijk gekleurde bijenwas-tasters te gebruiken. Vuur staat voor creatieve energie, inspiratie, sterke wil en seksualiteit. Het wordt traditioneel geassocieerd met Yang-energie.

 

Water wordt meestal gesymboliseerd door een kelk of kopje (wat ook een metafoor is voor voedende borsten). Zeeschelpen kunnen ook worden gebruikt om water weer te geven. Dit element staat voor emoties, intuïtie, genezing en reflectie, en wordt geassocieerd met Yin-energie.

 

Voor het element lucht kan men natuurlijke wierook, witte salie, veren, een afbeelding van een vogel of zelfs een schrijfgerei gebruiken; want lucht staat voor kennis en vermogens van de geest. Het is ook een symbool van moed en is gerelateerd aan mannelijke energie.

 

Aardesymbolen die op een altaar kunnen worden geplaatst, kunnen bloemen, kristallen of stenen zijn, of een afbeelding van een landdier. Het wordt geassocieerd met de natuur, je 'geaard' voelen, geborgenheid en materieel welzijn en draagt ​​vrouwelijke energie met zich mee.

 

Iedereen lijkt zijn eigen begrip van 'Spirit' te hebben. Simpel gezegd, het gaat over het 'zijn' van de levenskracht en de cyclus van vernieuwing ~ wedergeboorte. In traditionele ambachten is het symbool vaak de ketel, die de opkomst uit de baarmoeder en transformatie betekent. Andere symbolen van de geest kunnen een spiegel, een kristallen bol, een God/in-beeld, een afbeelding van een voorouder of zelfs een vlinder zijn; want dit zijn allemaal metaforen voor de ziel of geest.