Vipassana Meditatie

Gepubliceerd op 29 november 2022 om 11:29

Als je vipassana-meditatie wilt beoefenen, is het eerste wat je moet doen jezelf op je gemak voelen. Ga op een rustige plek zitten waar je door niemand gestoord wordt en waar voldoende ruimte is om je benen te strekken. Zorg ervoor dat de temperatuur van je kamer niet te warm of te koud is, maar precies goed.

 

Kies een comfortabele stoel die een rechtopstaande positie mogelijk maakt met beide voeten plat op de vloer. Je kunt in kleermakerszit zitten als dit voor jou natuurlijker aanvoelt, maar probeer eerst achterover te leunen tegen een of twee kussens voordat je deze houding uitprobeert.

 

Kies indien mogelijk een tijdstip waarop u gedurende minstens 30 minuten door niemand gestoord zult worden (minstens 45 minuten is beter).

 

De eerste stap bij het beoefenen van vipassana-meditatie is leren om diep en langzaam te ademen.

 

De tweede stap is leren hoe je je gedachten kunt observeren zoals ze in de loop van de dag in je opkomen. Dit kunt u doen door comfortabel te zitten met uw ogen dicht.

 

Als je mediteert, ben je in het huidige moment. Je denkt nergens anders aan en je hebt geen oordelen of verwachtingen over wat er daarna zou kunnen gebeuren.

 

De geest is als een wild paard of een woedend vuur. Als je het probeert te beheersen, wordt het alleen maar erger. Maar als je het laat zijn, zal het tot rust komen in zijn natuurlijke staat van rust en kalmte.

 

Zodra er een gedachte in je opkomt, zie je hoe die tot stand komt. Laat het dan op natuurlijke wijze voorbijgaan door ernaar te kijken in plaats van erover na te denken of te proberen het op enigerlei wijze te beheersen. Dit proces wordt gemakkelijker met oefening.

 

Na een tijdje, als je gaat zitten om te mediteren, zul je merken dat gedachten sneller komen en gaan dan vroeger. Je hoeft je niet van elke gedachte bewust te zijn; kijk gewoon wat er opkomt en laat het dan weer los.

 

Als Vipassana-meditatie nieuw voor je is, is het niet ongebruikelijk dat er gedachten in je opkomen. Wanneer dit gebeurt, kijk dan gewoon hoe ze tot stand komen en op natuurlijke wijze verdwijnen. Probeer dit proces dan opnieuw.

 

Als er een gedachte opkomt, kijk dan hoe die tot stand komt. Laat het dan los door ernaar te kijken in plaats van erover na te denken of het op enigerlei wijze te controleren. Dit proces wordt gemakkelijker met oefenen.

 

Naarmate je opmerkzaamheid sterker wordt, zullen de gedachten gemakkelijker worden waargenomen en zonder enige inspanning van jouw kant in je bewustzijn worden opgenomen.

 

De derde stap is kijken naar je gevoelens. Als je een gevoel opmerkt, zoals boosheid of verdriet, observeer het dan en laat het los.

 

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar in het begin kan het verrassend uitdagend zijn. Je probeert je gevoelens niet te veranderen; je ziet ze gewoon opkomen en er dwars doorheen gaan.

 

Als je eenmaal hebt gemerkt dat je je op een bepaalde manier voelt, werk dan aan het herkennen van de emotie zelf - niet de inhoud (over welk onderwerp gaat het), maar de vorm (de vorm). 'Ik ben boos' kan bijvoorbeeld vertaald worden in 'Ik voel woede'. Als we dit eenmaal zien, kunnen we onze emoties beter gaan observeren en zien wat ze ons over onszelf vertellen: wat moet er veranderen en wat moet er versterkt worden?

 

Wanneer je voorbij deze drie dingen komt (eerste ademhaling, tweede gedachte en derde gevoel), is alles wat overblijft je pure bewustzijn!

 

In de kern gaat Vipassana-meditatie over het opgeven van alle controle en verwachtingen. Terwijl je gedachten en gevoelens uit je geest zuivert, accepteer je dat het enige op dit moment je pure bewustzijn is. En dan wordt alles wat opkomt - emoties, verlangens en gedachten - ook geaccepteerd. Er zit niets anders op dan ze te zien komen en gaan totdat ze volledig verdwijnen en je in een staat van puur bewustzijn achterlaten.

 

In het begin kan het een uitdaging zijn (omdat de gedachten en emoties zullen vechten om te 'bestaan'), maar naarmate je na verloop van tijd oefent, zal het gemakkelijker worden - de onrust zal sneller verdwijnen. En die paar momenten van meditatie kunnen ervoor zorgen dat je je de hele dag ontspannen, uitgerust en kalm voelt.

 

Je kunt vipassana-meditatie altijd en overal beoefenen. Je kunt een rustig plekje zoeken in je huis of in een park, of gewoon achter je computer zitten. Het maakt niet uit waar je meditatie beoefent.

 

Meditatie is een belangrijk onderdeel van bewust leven, het leren herkennen en observeren van onze gevoelens wanneer ze opkomen en verdwijnen. En het is gemakkelijk om te leren mediteren wanneer dit een tweede natuur wordt - als het gewoon vanzelf en moeiteloos gaat.

 

Van Aurora Vertaald door Mercy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.