♡ Gebruik jij al onze gezondheid producten ? 🍃 Dennenaalden Thee , Zeoliet , 5HTP en nog veel meer! We bezorgen ook in het buitenland*

Beltane: 30 April – 1 Mei


Datum: 30 April, 1 Mei

Andere Namen: Roodmas, May Day

Deze feestdag omvat tradities uit het Gaelic Bealtaine, zoals het vreugdevuur.. Sommige tradities vieren deze feestdag op 1 mei of de dag van mei, terwijl andere hun viering beginnen op de vooravond of 30 april. Beltane wordt al lang gevierd met feesten en rituelen. De naam betekent vuur van Bel; Belinos is één naam voor de Zonnegod, wiens kroningsfeest we nu vieren. Als de zomer begint, het weer warmer wordt en de plantenwereld bloeit, heerst er een uitbundige stemming. In oude Keltische tradities was het een tijd van ongegeneerde seksualiteit en promiscuïteit waar huwelijken van een jaar en een dag konden worden gesloten, maar in de moderne tijd wordt dat zelden op die manier waargenomen.

In de oude Keltische tijden brachten jonge mensen de hele nacht door in het bos "A-Maying", om de volgende ochtend rond de fallische meiboom te dansen. Oudere echtparen mochten voor deze ene nacht hun trouwringen (en de beperkingen die ze met zich meebrengen) afdoen. De ochtend in mei is een magische tijd voor wild water (dauw, stromende beekjes en bronnen) dat wordt verzameld en gebruikt om in te baden voor schoonheid of om te drinken voor de gezondheid.

De christelijke religie had slechts een slechte vervanging voor de levensbevestigende meiboom, namelijk het doodbevestigende kruis. Daarom werd dit in de christelijke kalender gevierd als 'Roodmas'. In Duitsland was het het feest van Sint Walpurga, of 'Walpurgisnacht'. Een alternatieve datum rond 5 mei (Old Beltane), wanneer de zon 15 graden Stier bereikt, wordt soms gebruikt door Covens. (Zowel 'Lady Day' als 'Ostara' zijn namen die door sommige moderne Wicca-tradities ten onrechte aan deze feestdag zijn toegewezen.)

De meipaal was een brandpunt van de oude Engelse dorpsrituelen. Veel mensen stonden bij het eerste ochtendgloren op om naar buiten te gaan en bloemen en takken te verzamelen om hun huis te versieren. Vrouwen vlechten traditioneel bloemen in hun haar. Zowel mannen als vrouwen zouden hun lichaam versieren. Beltane markeert de terugkeer van vitaliteit, van passie. Oude heidense tradities zeggen dat Beltane de opkomst van de jonge God in de volwassenheid markeert. Aangeroerd door de energieën die in de natuur aan het werk zijn, verlangt hij naar de Godin. Ze worden verliefd, liggen tussen de grassen en bloesems en verenigen zich. De Godin wordt zwanger van de God. Om dat te vieren, moet een bruiloftsfeest worden voorbereid, want de God en de Godin moeten worden voorbereid. Laat hen je begeleiden! Brood en ontbijtgranen zijn populair. Probeer havermoutcakes of koekjes gezoet met een beetje honing. Zuivelproducten zijn weer gepast... maak er gewoon een mooi bruiloftsfeest van en u zult genieten! Een vroege ochtendwandeling door een plaatselijk park of bos kan voor iedereen leuk zijn. Verzamel wat planten of bloemen om in je huis te laten zien. Moeder en dochter konden hun haar vlechten en een paar tedere bloesems weven.

Het Altaar

Drapeer het altaar in een groene doek en versier het met bloeiende bloemen en kruiden.

 

Kruiden

All-heal, gezegende distel, bezem, kerrie, narcis, kornoelje, koriander, drakenbloedriet, varen, wilgenroosje, brandnetel, lijnzaad, meidoorn, marjolein, paprika, radijs, wijnruit, leeuwebek, paddestoel, amandel, moerasspirea, roos, lievevrouwebedstro , boerenwormkruid, vlierbladeren.

 

Wierook 

Roos, jasmijn, ylang, ylang, perzik, musk of vanille.

 

Stenen 

Malachiet, granaat, rozenkwarts, smaragd, beryl, toermalijn.

 

Magie 

Spreuken om welvaart, behoud, veiligheid en liefde te verzekeren.