Imbolc: 1-2 Februari


Datum: 1 en/of 2 Februari

Andere Namen: Oimelc, Lichtmis, St. Brigit's Day

Zoals met alle vieringen van de Oude Traditie, wordt deze feestdag gewoonlijk gevierd vanaf zonsondergang op 1 februari en loopt door tot 2 februari. Imbolc betekent in de buik van de Moeder, want daar beginnen de zaden te roeren als het lente is. Een andere naam voor deze feestdag is Oimelc, wat melk van ooien betekent, aangezien het in de oude wereld ook het traditionele lammerseizoen is. Kuddedieren hebben ofwel de eerste nakomelingen van het jaar gebaard of hun baarmoeder is opgezwollen en de melk van het leven stroomt in hun spenen en uiers. Het is de tijd van de zegen van de zaden en de wijding van landbouwwerktuigen. Het markeert het middelpunt van de donkere helft van het jaar.

Deze feestdag is vooral heilig voor de Keltische vuurgodin, Brigit, beschermheilige van smeedkunst, genezing, verloskunde en poëzie. Het is het feest van de Maagd, want vanaf deze dag tot 21 maart is het haar seizoen om zich voor te bereiden op groei en vernieuwing. De Maagd wordt op deze Sabbat geëerd als de Bruid. Straw Brideo'gas (maïs dollies) worden gemaakt van haver- of tarwestro en in manden met wit bloemperk geplaatst. Jonge meisjes dragen dan het Brideo'gas van deur tot deur, en van elk huishouden worden geschenken aan het beeld geschonken. Daarna, op het traditionele feest, maken de oudere vrouwen speciale eikelstokjes voor de poppen om vast te houden, en 's morgens wordt de as in de haard onderzocht om te zien of de toverstokken sporen hebben achtergelaten als een goed voorteken. Brighid's Crosses zijn gemaakt van tarwestengels en worden uitgewisseld als symbolen van bescherming en welvaart in het komende jaar. Haardvuren in huis worden gedoofd en opnieuw aangestoken, en een bezem is geplaatst bij de voordeur om te symboliseren dat het oude wordt weggevaagd en het nieuwe wordt verwelkomd. Kaarsen worden aangestoken en in elke kamer van het huis geplaatst om de wedergeboorte van de zon te eren. 

Een Hogepriesteres van Covens kan een kroon van lichten (kaarsen) dragen om de terugkeer van de Godin naar haar Maagd-aspect te symboliseren, net zoals de Zonnegod de puberteit heeft bereikt. De slang van Brighid komt uit de baarmoeder van de Aardmoeder om het weer te testen (de oorsprong van Ground Hog Day), en op veel plaatsen begonnen de eerste krokusbloemen uit de bevroren aarde te ontspruiten.

De christelijke religie nam een ​​aantal van deze thema's over, namelijk: 1 februari werd St. Brigit's Day en 2 februari werd Lichtmis, de dag om kaarsen te maken en te zegenen voor het liturgische jaar. Het 'Feest van de Zuivering van de Heilige Maagd Maria' past het thema van de Maagdengodin aan. De alternatieve datum van 14 februari Oude Lichtmis, gekerstend als Valentijnsdag, wordt door sommige Covens gebruikt.

Symboliek

Zuiverheid, groei en hernieuwd, de hereniging van de godin en de god, vruchtbaarheid en het uitdelen van het oude en het maken van plaats voor het nieuwe.

Symbolen

Brideo'gas, Bezems, Witte bloemen, Kaarswielen, Brighid's Crosses, Priapic Wands (eikel-getipt).


Kleuren

Wit, roze, rood, geel, lichtgroen, bruin.

Kruiden

Engelwortel, basilicum, laurier, braambes, stinkende gouwe, klein hoefblad, heide, iris, mirre, boerenwormkruid, viooltjes en alle witte of gele bloemen. Heide, gedroogde salie, stinkende gouwe, citroen, honing, gedroogde kamille, korianderzaad, knoflook, rozenbottels, essenblad of hout, toverhazelaar of hazelaarblad, zonnebloempitten, gedroogde zonnebloemblaadjes, ijzerhard, viooltjes, tarwe, maïs, granen, mirre, storax, balsems, drakenbloed, benzoë, mastiek

Traditionele Voedingsmiddelen

Pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaadcakes, muffins, scones en brood, alle zuivelproducten, paprika's, uien, knoflook, rozijnen, gekruide wijnen en kruidenthee.

Wierook

Basilicum, Bay, Blauweregen, Kaneel, Viooltje, Vanille, Mirre. Kamille, Drakenbloed, Anjer

Stenen

Amethist, Bloedsteen, Granaat, Robijn, Onyx, Turkoois. Bergkristal, Citrien, Gele Toermalijn, Groene Toermalijn, Rozenkwarts, Hematiet, Magneetsteen, Granaat, Rode Zirkoon, Parels

Oliën

Anjer, vanille, vanille musk

Altaar

Kaarsen: wit, soms rood

Versier het altaar met witte bloemen. Heb een witte votiefkaars in de ketel.