Litha: 19-23 Juni


Datum: 20 - 22 Juni

Andere Namen: Alban Heruin (Druïdische), Zomerzonnewende

Hoewel de naam Litha niet goed wordt bevestigd, kan het afkomstig zijn uit de Saksische traditie - het tegenovergestelde van Yule. Op deze langste dag van het jaar is er volop licht en leven. Midden in de zomer heeft de zonnegod het moment van zijn grootste kracht bereikt. Zittend op zijn Greenwood-troon, is hij ook heer van de bossen, en zijn gezicht is te zien in de kerkarchitectuur die tuurt door talloze bladmaskers.

De christelijke religie bekeerde deze dag van Jack-in-the-Green tot het feest van St. Johannes de Doper, waarbij ze hem vaak in rustieke kleding afbeeldden, soms met hoorns en gespleten voeten (zoals de Griekse halfgod Pan).

Midzomernacht is ook speciaal voor aanhangers van het Faerie-geloof. De alternatieve vaste kalenderdatum van 25 juni (Old Litha) wordt door Covens soms gehanteerd. De naam Beltane wordt soms ten onrechte aan deze feestdag toegewezen door sommige moderne tradities van Wicca, ook al is Beltane het Gaelic woord voor mei.

Kruiden

Bijvoet, Vervain, Kamille, Roos, Kamperfoelie, Lelie, Eik, Lavendel, Klimop, Duizendblad, Varen, Vlier, Wilde Tijm, Madeliefje, Anjer

Traditioneel Voedsel

Vers fruit en groenten uit de tuin worden verwerkt tot een verscheidenheid aan gerechten en worden gegeten door Pagan's die ervoor kiezen om deze dag te vieren

Wierook

Citroen, mirre, den, roos, blauweregen. Lavendel, musk, viooltje, mandarijn, roos

Stenen

Smaragd. Robijn, Granaat, Diamant, Herkimer-diamant, Helder kwartskristal, Barnsteen, Citrien, Kattenoog, Gele Topaas, Gele Toermalijn, Goud, Zilver, Peridoot, Carneool, Calciet

Verbrande Houtsoorten

Eik

Kaarsen

Blauwe, geelgouden kaars die de zon voorstelt. Oranje, goud, groen

 

Oliën

Viooltje, roos, sinaasappel, limoen, tijm, citronella

Altaar

Versier met zomerbloemen en fruit, plaats takjes eiken en hulst op het altaar om de koningen Eik en Hulst te vertegenwoordigen. In rituelen wordt melk vaak vervangen door wijn. Altaardoek: rood of goud.

Goden

Godinnen: alle vruchtbaarheidsgodinnen, waaronder Litha, Vivian, Brighid, Cerridwen, Ishtar, Astarte, Aphrodite, Yemaya, Oshun, Aine, Frigga, Freya.

Goden: alle zon- en vruchtbaarheidsgoden, inclusief Pan, Cernunnos, Tammuz, Lugh, Balder, Apollo en Ra.

 

Magie

Faery magie, bescherming, zuivering, liefde spreuken. Vuur magie. Dierlijke zegeningen of magie. Een goede tijd voor scrying en waarzeggerij. Traditioneel wordt de Grote Ritus, symbolisch of feitelijk, uitgevoerd.