Lughnasadh: 1-2 Augustus


Datum: 31 Juli - 1 Augustus

Andere Namen: Lammas

 

Bij Lammas, ook wel Lughnasadh genoemd, is het tijd om de eerste oogst van het jaar te vieren en te erkennen dat de hete zomerdagen spoedig zullen eindigen. De planten van de lente verdorren en laten zaden vallen om toekomstige gewassen te verzekeren. De granen zijn klaar om geoogst te worden en de vruchten zijn rijp om geplukt te worden. We kunnen dankbaar zijn voor het eten op onze tafels.

Lughnasadh betekent de begrafenisspelen van Lugh (spreek uit als Loo), verwijzend naar Lugh, de zonnegod. De begrafenis is echter niet van hemzelf, maar de begrafenisspelen die hij organiseert ter ere van zijn pleegmoeder Tailte. Om die reden worden in deze tijd ook de traditionele Tailtean-ambachten en Tailtean-huwelijken (die een jaar en een dag duren) gevierd.

Als de herfst begint, gaat de Keltische zonnegod zijn oude dag in, maar is nog niet dood. De God verliest symbolisch wat van zijn kracht als de zon elke dag verder in het zuiden opkomt en de nachten langer worden.

De christelijke religie nam dit thema over en noemde het 'Lammas', wat 'broodmassa' betekent, een tijd waarin nieuw gebakken broden op het altaar worden geplaatst. Een alternatieve datum rond 5 augustus (Old Lammas), wanneer de zon 15 graden Leeuw bereikt, wordt soms door Covens gehanteerd.

 

Kruiden

Alle granen, druiven, heide, bramen, sleedoorn, krabappels, peren. om te gebruiken in je magie in Lughnasadh: guldenroede, pioenroos, Oost-Indische kers, klaverbloesem, duizendblad, heliotroop, boneset, ijzerhard, Mirte, roos, zonnebloem, klaproos, kroontjeskruid, Iers mos, paddenstoel, tarwe, maïs, rogge, haver, gerst, rijst, knoflook, ui, basilicum, munt, aloë, acacia, Noordamerikaans soort bloem, appelblad, frambozenblad, aardbeiblad, bosbesblad, bosbessenblad, bijvoet, hop, hulst, smeerwortel, goudsbloem , wijnstok, klimop, hazelnoot, sleedoorn, vlier, bijenpollen

Traditionele Voedingsmiddelen

Appels, granen, brood en bessen.

Wierook

Aloë, Roos, Sandelhout

Stenen

Carneool. Kattenoog, Citrien, Aventurijn, Gouden Topaas, Obsidiaan, Mosagaat, Rhodochrosiet, Heldere kwarts, Marmer, Leisteen, Graniet, Magneetsteen.

Altaar

Lammas/Lughnasadh is de eerste van drie oogstsabbatten. Versier het altaar en huis met granen zoals gerst, haver en tarwe - ook fruit en groenten. Vervang brood door halve maancakes. De zonnegod neemt af, maar de godin is vol overvloed. Zelfs als hij afneemt, leeft hij in haar voort als haar kind. Begin het volgende jaar met het verzamelen en drogen van kruiden, bloemen, granen of zaden voor spreuken. Maak nu magische oliën met verse kruiden. Vlecht ui en knoflook charmes (zelfde principe als Witches Ladders). Ui is heilig voor de zon - vanwege zijn vorm, en de kleurstof is een gouden amber voor gebrande abrikoos (voor eierverf bij Imbolc of voor algemene doeleinden). Wanneer de ui wordt gesneden, onthult het de symboliek van de maan. Knoflook is ook heilig voor de maan - de sikkelvorm van de kruidnagel. Het verdrijft het kwaad en beschermt.