♡ Gebruik jij al onze gezondheid producten ? 🍃 Dennenaalden Thee , Zeoliet , 5HTP en nog veel meer! We bezorgen ook in het buitenland*

Yule: 19-23 December


Datum: 20 - 23 December, afhankelijk van het Jaar

Andere Namen: De Winterzonnewende

 

De winterzonnewende wordt op dit moment gevierd op het noordelijk halfrond, maar het is nu tijd om de zomerzonnewende (Litha) op het zuidelijk halfrond te vieren vanwege de seizoensverschillen. Yule is wanneer de donkere helft van het jaar afstand doet van de lichte helft. Vanaf de volgende ochtend bij zonsopgang klimt de zon net iets hoger en blijft elke dag wat langer aan de hemel. Bekend als Solstice Night, of de langste nacht van het jaar, werd de "wedergeboorte" van de zon met veel vreugde gevierd. Op deze nacht vierden onze voorouders de wedergeboorte van de Eikenkoning, de Zonnekoning, de Gever van Leven die de bevroren aarde verwarmde. Vanaf deze dag zouden de dagen langer worden.

 

Vreugdevuren werden aangestoken in de velden, en gewassen en bomen werden "overspoeld" met toast van gekruide cider. Kinderen werden van huis tot huis begeleid met geschenken van appels en sinaasappels met kruidnagel, die in manden met groenblijvende takken en met bloem bestoven tarwestengels werden gelegd. De appels en sinaasappels vertegenwoordigden de zon. De takken waren symbolisch voor onsterfelijkheid (evergreens waren heilig voor de Kelten omdat ze niet "stierven" en daarmee het eeuwige aspect van het goddelijke vertegenwoordigden). De tarwestengels beeldden de oogst uit, en het meel was de vervulling van triomf, licht en leven. Hulst en klimop versierden niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van huizen, in de hoop dat Nature Sprites zou komen om mee te vieren. Een takje Hulst stond het hele jaar bij de deur als een constante uitnodiging voor geluk om de bewoners te bezoeken. Maretak werd ook als decoratie opgehangen. Het vertegenwoordigde het zaad van het goddelijke, en midden in de winter reisden de druïden diep het bos in om het te oogsten.

Het ceremoniële Yule-logboek was het hoogtepunt van het Solstice-festival. In overeenstemming met de traditie moet de stam ofwel zijn geoogst van het land van de huisbewoner, of als een geschenk zijn gegeven... het mag nooit gekocht zijn. Eenmaal het huis in gesleept en in de open haard geplaatst, was het versierd met seizoensgroen, overgoten met cider of bier en bestrooid met bloem voordat het in brand werd gestoken door een stuk hout van vorig jaar (alleen voor dit doel vastgehouden). Het houtblok zou de hele nacht branden en daarna 12 dagen smeulen voordat het ceremonieel werd uitgedoofd. Essen is het traditionele hout van de Yule-stam. Het is de heilige wereldboom van de Germanen, bekend als Yggdrasil. As, een kruid van de zon, brengt licht in de haard tijdens de zonnewende.

Een ander type Yule-logboek, en misschien een die meer geschikt is voor moderne beoefenaars, is het type dat wordt gebruikt als basis voor drie kaarsen. Zoek een kleinere tak van eik of den en maak een kant plat zodat deze rechtop staat. Boor drie gaten in de bovenzijde voor rood, groen en wit (seizoen), groen, goud en zwart (de zonnegod), of wit, rood en zwart (de grote godin). Ga door met decoreren met groen, rode en gouden strikken, rozenknopjes, kruidnagel en bestuif met bloem.

Veel gewoonten die rond Yule zijn gecreëerd, worden tegenwoordig geïdentificeerd met Kerstmis. Als je je huis decoreert met een Yule-boom, hulst of kaarsen, volg je enkele van deze oude tradities. Het Yule-logboek (meestal gemaakt van een stuk hout dat van het voorgaande jaar is bewaard) wordt in het vuur verbrand om de pasgeboren zon/zoon te symboliseren.

Goden

Godinnen-Brighid, Isis, Demeter, Gaea, Diana, The Great Mother. Gods-Apollo, Ra, Odin, Lugh, The Oak King, The Horned One, The Green Man, The Divine Child, Mabon

Symboliek

Wedergeboorte van de zon, de langste nacht van het jaar, de winterzonnewende, introspectie, planning voor de toekomst.

Symbolen

Yule log, of kleine Yule log met 3 kaarsen, groenblijvende takken of kransen, hulst, maretak opgehangen in deuropeningen, gouden stompkaarsen, manden met kruidnagel bezaaid fruit, een sudderende pot wassail, kerststerren, kerstcactus.

Kleuren

Rood, groen, goud, wit, zilver, geel, oranje.

Kruiden

Bayberry, gezegende distel, wintergroen, wierookhulst, laurier, maretak, eik, den, salie, gele ceder.

Traditionele Voedingsmiddelen

Koekjes en karwijcakes gedrenkt in cider, fruit, noten, varkensvleesgerechten, kalkoen, advocaat, gemberthee, gekruide cider, wassail of lamswol (bier, suiker, nootmuskaat, geroosterde appels)

Wierook

Dennen, spar, ceder, bayberry, kaneel.

Stenen

Robijnen, Bloedstenen, Granaten, Smaragden, Diamanten, Heldere kwarts, Git, Robijn, Alexandriet, Kunziet, Citrien, Groene Toermalijn, Blauwe Topaas, Parels

Oliën

Anjer, ceder, spar, den, roos, kaneel, bayberry

 

Altaar

Kaarsen: rood, groen, wit, goud, zilver.

Versier de cirkel met hulst, maretak, klimop, dennen, dennenappels, een kerstblok en plaats astwijgen in de ketel (om te branden voor welvaart).